/>

tirsdag den 13. februar 2007

Mafiaen

I Italien og ikke mindst på Sicilien er politik ofte forbundet med megen korruption og kriminalitet. Vi snakker MAFIA

Store kriminelle sammeslutninger skyer de ingen midler for at opnå høje magtpositioner kommer til magten rent politisk. Og det er ikke usandsynligt at der bag en stor politikker sidder en mafiaboss

Folk på Sicilien lever med denne organiserede form for kriminalitet, som en del af deres kultur og det er ikke nemt at komme problematikken til livs, da det bl.a. kræver befolkningens samarbejde, som af mange årsager ikke er til stede. Dels p.g.a at Sicilien ikke just kan kaldes et moderne informations-samfund og store dele af befolkningen lever i stor uvidenhed om mange ting, og dels p.g.a. tilvænning og angst.

Det er ikke sådan at den almindelige sicilianer går rundt og er bange - det er der heller ingen grund til - , men både socialt og økonomisk sætter dette sit præg på samfundet.

Corleone, byen der blev kendt i filmen Godfather, men som allerede inden da var kendt for stor koncentration af mafia-kriminalitet, kom for alvor på kortet sidste år omkring påske, da man efter 43 års eftersøgning fangede en af Italiens største mafia-bosser, Provenzano, her.
Tager man til Corleone, er det måske ikke så svært at forstå hvordan det med et godt netværk af spioner kan have været muligt at gemme sig her.
Byen ligger in-the-middle-of-nowhere. Køreturen hertil synes utrolig lang og kringlet - og det er bestemt ikke mange vejskilte der viser vej. Naturen er dog fantastisk flot og malerisk.
Første gang jeg var der, kom jeg til en nærmest menneskeforladt by og de enkelte personer der var i gadebilledet kiggede undersøgende på en og jeg fik en lidt urolig følelse i kroppen. Dette var dog bare min fantasi der var på spil og jeg har siden været der et par gange, og vil sige at Corleone er en typisk syd-italiensk by, hvor by-billedet også kan være fyldt med ældre mænd siddende på bænke rundt i byen med den traditionelle hat "la coppola".
I '90erne var de to undersøgelsesdommere Giovanni Falcone og Paolo Borselini ved at komme mafiaen i Italien til livs. Det var en af de størte retforfølgelser i Mafiaens historie.
Det kom desværre til at koste dem begge livet, efter at man ved et regeringsskifte løslod de tilfangetagende mafiebosser. Man mener at Salvatore Rina stod bag!
Falconi blev slået ihjel ved på motervejen ved Capaci fra lufthavnen til Palermo, da han den 23. maj 1992 kom hjem fra et vigtig møde i Rom.
Borselini blev myrdet tre uger efter i et boligkvarter hvor hans mor boede (19. juni 1992)
Læs mere:
DR
Aftenposten

mandag den 12. februar 2007

På indkøb!

Det kan nok ikke komme bag på nogen, at butikkerne bugner med
pasta her i Italien.
Det er typisk at en italiener spiser mindst et måltid med pasta om dagen...som vi andre spiser rugbrød i Danmark.

Her er vi på besøg hos byens slagter!



Gadehandel på hver 2. gadehjørne er ikke unormalt. Mange ældre mænd, der har et stykke jord på landet, kommer ofte til byen for at sælge deres afgrøder. Og det kan bestemt godt betale sig, at købe frugten her!




Men den lokale grønthandler (og dem er der mange af) er ikke til at komme uden om. Her er udvalget af friske råvare stort og her finder du alt hvad der hører til i et siciliansk køkken.










Fisk og skaldyr er en populær spise her på Sicilien....lige fra f.eks ansjoser, makrel, blæksprutte til østers, søpindsvin og rejer.
Og fiskehandleren, som står helt ud til vejen med sine fisk, har som regel rigeligt at vælge i mellem.
Den helt store og typisk specialitether, er dog sværdfisken, som fanges med harpun ud for Siciliens og Calabriens kyst.
Den kan blive helt op til 4 meter lang og veje omkring 200 kg og den tilberedes på mange forskellige måder.

Francesco er vild med kogt blæksprutte....men jeg er ikke vild med sådan en gut, så det bliver ikke serveret tit hjemme hos os...

Men det gør ikke noget, for de sælges færdig kogt rundt omkring...Så når jeg synes at det er lækkert at spise mig en pizza, så kan Francesco glad finde på, at kaste sig over sådan en fyr.

Arbejdsløshed - et stort samfunds problem

Når vi snakker beskæftigelse og økonomi her på Sicilien, så må man sige at det går pænt ned af bakke.
Maestra R, som jeg arbejder sammen med, har udbetalt 1000 euro om måneden, hvilket svarer til cirka 7500 kroner, hvilket er meget normalt for en normal lønmodtager. Og det må endda siges at Maestra R's løn er god set i forhold til at hendes ugentlige arbejdstid ligger på mellem 25-30 timer.
Mange mennesker arbejder både 35 og 40 timer om ugen for samme eller laver løn.
Desuden er det ikke unormalt at kvinderne går hjemme som "casa-linga", husmor og at man som familie må klare sig med en løn...og det er IKKE nemt her nede.
Da euroen blev vedtagetog overtog den ellers ikke så stærke lire, skete der det, at priserne steg, mens løningerne forblev lave. Derfor er levestandarten på Sicilien også generelt lav og livet kan være temmelig hårdt, specielt for en børnefamilie.
Flere støtteordninger, bl.a. fra EU forsøger at komme de svære problemer til livs, men der er lang vej...og korrupte systemer er også med til at sætte en kæp i hjulet.
Mange bliver ansat "på et projekt", hvilket betyder at det er tidsbegrænset og ikke gør en berettiget til at få penge fra kommunen. Det forholder sig i korte træk sådan, at man som arbejdsløs kun er berettiget til at modtage ydelser fra kommunen, alt afhængig af det forud gående års indtægt. Har du ikke tjent noget, så er det bare ærgerligt!
Billedet man ser ovenfor, er taget for en uge side. På billedet ser man bag palmerne Monreales rådhus - og kigger man godt efter kan man se en politimand, der holder fast i en anden mand på balkonen. Manden der bliver holdt fast, er en af en gruppe arbejdsløse desperate mænd, der i et par dage demonstrerede foran kommunen. Han truede med at hoppe ud eller blive stående hvis ikke de tilbød ham et job.